De brugklasser die zich een breuk sjouwde

vrijdag 9 augustus 2013 10:03:35 Europe/Berlin

Voor me stond Willem, een pukkelige puber met wijd uitstaande oren, een ondeugende kop met sprekende ogen. Hij had duidelijk ‘de lach aan zijn kont’, zoals ze wel eens zeggen. Net zijn vader, die mijn praktijk ook al eens bezocht had. Willem had het een paar maanden volgehouden. Toen kreeg hij toch wel erg veel last van zijn rug. “Zou het erfelijk zijn?”, vroeg zijn moeder, doelend op vader Aad. “Dat denk ik niet,” antwoordde ik, “hoewel de oorzaak wel hetzelfde kan zijn.” Ze keek vragend. Ik vervolgde: “Aad kreeg last, omdat hij op jonge leeftijd in de haven zware balen moest sjouwen.” Ma begreep het: “Dat klopt, daarom willen we dat Willem verder leert, en hij dat niet hoeft te doen.” Willem zelf zat er niet echt geïnteresseerd bij. Hij was vol in de groei, nog wat aan de kleine kant. “Hoe zwaar is jouw schooltas Willem?”, vroeg ik. “Weet-ik-veel,” even stilte, “zwaar.” Hij werd wakker: “Doordat ik me een breuk til, gaan mijn oren zo wijd staan.” Gelach. “Je zou die tas eens op de weegschaal moeten zetten,” ging ik verder, “dan zou je schrikken.”

Ik ging verder met mijn onderzoek en dat bevestigde mijn vermoeden; een bekkenscheefstand en instabiliteit onderin zijn rug. Ik adviseerde Willem de belasting van zijn rug meer te verdelen. Dus niet alles in één tas, maar het gewicht verdelen, of een rugzak, zodat het gewicht niet allemaal aan een kant komt. Willem vond twee tassen geen optie, want dan liep hij voor gek, dus de rugzak kwam er.

Al gauw ging het stukken beter met Willem. Op 25 maart was hij bijna klachtenvrij. “Willem,” zei ik, “ik wil toch je schoenen eens bekijken.” Hij keek verbaasd. “Je hebt nog een klein beetje last, en we willen voorkomen dat de klachten weer toenemen, toch?” Willems moeder knikte instemmend. Willem gaf zijn schoenen, die ik uitgebreid bekeek. “Kijk eens hoe ze afgesleten zijn. Daar kan ik veel uit opmaken.” Willem werd geïnteresseerd. “Maar eigenlijk moet ik al je schoenen bekijken om een goed beeld te krijgen.” Willem knikte. “Kun je die volgende week meenemen?” “Allemaal?”, vroeg Willem. “Allemaal”, antwoordde ik. “Dus ook je sportschoenen en voetbalschoenen, en als je het hebt ook zwemvliezen, schaatsen en skischoenen.” Willem knikte weer. Zijn moeder begreep het en knipoogde.

De week erna zat Willem met twee tassen vol schoenen in de wachtkamer. Skischoenen, zwemvliezen, schaatsen, voetbalschoenen, echt alles had hij meegenomen. Zijn moeder zat met een grote grijns naast hem. “Zo Willem, je hebt je best gedaan”, zei ik toen hij met al zijn bagage mijn behandelkamer binnenkwam. “En dat op een dag als vandaag”, zei ik wijzend op de kalender die 1 april aangaf. Willem keek behoorlijk besodemietert. Zijn moeder lachte nu voluit, waardoor iedereen kwam vragen wat er aan de hand was. En Willem? Die lachte voluit mee en gaf toe dat hij nog nooit zo in de maling was genomen. De behandeling van Willem kon worden afgesloten.

Mijn advies; in de huidige tijd kunnen schoolboeken gemakkelijk worden vervangen door een tablet of laptop. Dan kunnen alle Willems zonder rugklachten opgroeien.

Geplaatst in Kind door

Janneke Swart

Post Comments

Verstuur reactie
* Verplichte velden