Last van feestdagenstress?

donderdag 28 november 2013 11:23:47 Europe/Berlin

Laten we eerlijk zijn: het is en blijft natuurlijk ook écht een drukke tijd! Maar we zijn er ook goed in om ons te laten leiden door de ‘waan van de feestdagen’. En waarom? Omdat we vaak het gevoel hebben dat er dingen van ons verwacht of gevraagd worden die we gewoon moeten doen. Maar van wie dan? In een interview vertelt een bekende schrijfster dat ze er dit jaar klaar mee is: “Ik ga niet meer mee doen met die verplichtingen. Mijn familie vindt dat de feestdagen ieder jaar op een bepaalde manier gevierd moeten worden en iedereen moet daar bij zijn. Want zo hoort het. En van mij worden op oudejaarsavond ‘selfmade’ oliebollen verwacht, want die zijn het lekkerst.” Ze voelt elk jaar de druk toenemen om hieraan toe te geven en loopt vanaf begin december al gestrest rond. Op het moment dat ze voelde dat deze regels voor haar gingen bepalen hoe ze de feestdagen weer moest gaan doorbrengen, knapte er iets in haar. “Ik heb deze regels niet bedacht. Die zijn zo gegroeid in de loop der jaren, maar ik voel dat het niet meer bij mij past. Ik vind andere dingen belangrijk in december en ga het dit jaar anders doen met mijn familie en de oliebollen!”

 

De tip voor de decembermaand is om eens stil te staan bij de gedachten of gevoelens die bij u opkomen door de opmerkingen van anderen of de prikkels uit uw omgeving, waarvan u denkt dat u er wat mee ‘moet’ doen. Als dit stress in uw hoofd en uw lichaam veroorzaakt, weet u genoeg. Dit is wat u eigenlijk niet wilt. Vraag u dan eens af hoe u het wel wilt. Bijvoorbeeld door een dag samen met uw gezin te zijn met Kerst en de andere dag met familie door te brengen. Of misschien wilt u oudejaarsavond met uw buren vieren in plaats met uw grote vriendengroep. Dan kunnen de kinderen gewoon in hun eigen bed slapen en kunt u ze wakker maken als het vuurwerk begint.

 

Als u de verwachtingen en verplichtingen kunt loslaten, dan bent u niet meer zo druk met alles te doen zoals het hoort. En dat zal u een hoop stress schelen, zodat u dit jaar echt kunt genieten van deze bijzondere dagen!

Geplaatst in Feestdagen door

Janneke Swart

Post Comments

Verstuur reactie
* Verplichte velden