Alarm of niet?

dinsdag 29 april 2014 10:11:16 Europe/Berlin

Ik zal proberen wat eenvoudige tips te geven naar aanleiding van een ongelukje met mijn eigen kleindochter gisteren, net toen ik op het punt stond haar met haar moeder weer thuis te brengen na een gezellige logeerpartij. Je sluit alle deuren voor je weggaat en wat gebeurt er? Een heel klein vijfjarig vingertje zit tussen de deur en het kozijn. Natuurlijk oorverdovend huilen want het doet ontzettend pijn. Meteen onder de stromende kraan met koud water en dat zeker een paar minuten volhouden. Dat doet de zwelling verminderen. Even controleren of er geen open verwondingen zijn en dan troosten en op schoot nemen. Een paracetamolletje (dosering aangepast aan het lichaamsgewicht!) doet vervolgens wonderen. Na een kwartiertje was de pijn al een heel stuk minder, maar de vinger was nog wel een beetje dik en blauw.

 

Zo zijn er nog veel meer van dit soort ongelukjes:

 

Brandwonden bijvoorbeeld. Houd de plek 20 minuten onder de kraan met lauw(!) water en smeer vooral niets op de wond! Als er alleen maar roodheid is, hoeft u verder niets doen, afgezien van afwachten tot het geneest. Anders gaat u naar de dokter.

 

Schaafwonden maakt u schoon met kraanwater en laat u aan de lucht drogen. Doe er liever geen pleister of poeder op, want dat geeft korsten en lelijke genezing.


Ook andere kleine wonden maakt u schoon met kraanwater. Vervolgens plakt u de wond dicht met een zwaluwstaartje. Dat is een speciale hechtpleister, die wondranden bij elkaar houdt. U plakt daaroverheen nog een gewone pleister en na vijf dagen kan alles er weer af.


Bij grote of erg bloedende wonden gaat u naar de dokter met steriele gazen erop en een zwachtel eromheen.


Aan een tand door de lip hoeft u niets te doen. Dat gaat vanzelf weer over. Maar als de tand door het ongelukje er helemaal uit is, neem dan contact op met de dienstdoende tandarts, ook bij een melktand!


Dan nog een paar woorden over koorts bij een jong kind. Vooral de eerste paar levensjaren kan het zomaar gebeuren dat een kindje ineens boven de 39 graden koorts heeft en met vuurrode blossen in bed ligt. In de meeste gevallen is dit een virusinfectie die vanzelf weer geneest. Het kind is meestal wat hangerig en heeft minder of geen eetlust. Eten is dan ook helemaal niet belangrijk, maar drinken wel! Geef het kind elk half uur een paar slokjes water of aangemaakte limonade. Als het kind dan geen ernstig zieke indruk maakt, wees dan geduldig en kijk het aan. Geef desnoods een paracetamol zetpil om de koorts wat te drukken. Alleen als het kind bijvoorbeeld niet meer rechtop kan of wil zitten of hevig braakt of anderszins een ernstig zieke indruk maakt, belt u de dokter. Als het kind niet meer normaal op aanspreken reageert, dan is het ook zaak de dokter te bellen.

 

In het algemeen is het goed om te weten dat eigenlijk alle wonden met kraanwater kunnen worden schoongemaakt. De goedbedoelde flesjes jodium staan vaak al jaren in het medicijnkastje en kunnen als het eenmaal open is geweest, vervuild raken. En dat is het paard achter de wagen spannen, want we willen toch juist infectie voorkomen.

 

En tot slot, omdat dit soort problemen zich lang niet altijd in kantooruren voordoen, is het verstandig om behalve het nummer van de huisarts, ook het nummer van de dichtstbijzijnde huisartsenpost binnen bereik klaar te hebben liggen.

Geplaatst in Kind door

Janneke Swart

Post Comments

Verstuur reactie
* Verplichte velden