Diabetes en pubergedrag; een gevaarlijke combinatie

woensdag 14 augustus 2013 13:46:20 Europe/Berlin

Er zijn twee verschillende types diabetes. Type 1 is altijd afhankelijk van insuline. Met insuline injecties moet het suikergehalte in het bloed zo nauwkeurig mogelijk onder controle worden gehouden. Type 2 is vooral bij oudere mensen goed te behandelen met tabletten, maar bij kinderen en jong volwassenen moet het vrijwel altijd behandeld worden met insuline injecties.

Het is bekend dat de suikerspiegels in het bloed bij kinderen nogal kunnen wisselen. Onder invloed van stress, oververmoeidheid, infecties, onregelmatig leven en nog meer factoren is het soms heel moeilijk is om de diabetes goed onder controle te houden. Bij pubers, dus kinderen van ongeveer twaalf tot achttien jaar, komt daar nog een groeispurt bij én het bekende dwarse pubergedrag. Voor pubers is het niet makkelijk om zich heel consequent aan de voorgeschreven regels te houden; de puber wil immers niet buiten de groep van leeftijdgenoten vallen.

Dat dit soms tot ernstige situaties kan leiden blijkt uit een voorval uit mijn praktijk. Een meisje van ongeveer vijftien jaar had al een poosje diabetes en het ging redelijk goed met haar. Doordeweeks ging ze naar school, dus had ze een vast ritme met vaste tijden om te eten en om naar bed te gaan. De volgende morgen ging de wekker immers weer om op tijd op school te zijn. Het probleem was het weekend. Ze wilde geen uitzondering zijn op haar vrienden en vriendinnen en deed met alles mee; in de snackbar patat en frikadel eten en veel bier drinken tot haar bloedsuiker zo hoog was opgelopen dat ze na verloop van een aantal uren een zo hoge bloedsuiker had, dat ze in coma raakte. Haar insuline had ze thuis gelaten.

Haar vrienden wisten wel dat het meisje diabetes had, maar ze hadden geen idee dat ze van te veel drinken en onverstandig eten in coma kon raken. Ze werd dus naar het ziekenhuis gebracht per ambulance en pas daar ontdekten ze de oorzaak van de bewusteloosheid. Uiteindelijk is het goed gekomen met dit meisje. Jaren later is ze getrouwd en ze heeft nu een gezin met jonge kinderen. Maar dit voorbeeld geeft wel aan hoe een chronische ziekte en pubergedrag tot zeer ernstige problemen kunnen leiden. Ik wil hiermee zeggen: diabetes heb je elke dag van het jaar, ook in het weekend als het lastiger is om de regelmaat erin te houden. En dat is nu juist zo belangrijk voor de insulineafhankelijke diabetespatiënt.

Geplaatst in Kind door

Janneke Swart

Post Comments

Verstuur reactie
* Verplichte velden