Wat te doen als uw kind een moeilijke eter is

woensdag 5 februari 2014 11:49:22 Europe/Berlin

Uit mijn naaste omgeving ken ik een pasgeboren baby die zelfs de tepel van de moeder weigerde te pakken. Zes weken lang heeft de baby alleen maar afgekolfde moedermelk gedronken. Van het ene op het andere moment pakte het kind wel de borst en was het probleem opgelost. De aanhouder wint.

 

Maar dan komt de periode van vast voedsel, zoals het voorbeeld van de spinazie. De meeste kinderen geven de voorkeur aan iets zoetigs zoals worteltjes. Afwisseling is echter van groot belang. Minstens zo belangrijk: geef niet toe aan de wensen van het kind! Er zijn nog altijd heel veel volwassenen die veel dingen niet willen eten, omdat ze het als kind niet geleerd hebben. Ik heb iemand gekend die zijn hele leven niet anders at en dronk dan (karne)melk, witbrood met suiker en als warm eten aardappels met appelmoes en af en toe een bal gehakt.

 

Een andere suggestie die goed werkt: een kind van een jaar eet meestal niet spontaan spruitjes of witlof bijvoorbeeld. Wat zeg ik dan? Eén jaar één spruitje of hapje lof, twee jaar twee spruitjes of twee hapjes lof, enzovoorts. Als u dat maar consequent volhoudt en geen andere dingen daarvoor in de plaats geeft, leren kinderen over het algemeen heel goed en gevarieerd eten. Het is echt niet erg met een bijna lege maag naar bed gebracht te worden.

 

Met wat creativiteit komt u trouwens ook veel vooruitgang boeken. Zoals bij mijn kleindochter, die over het algemeen een goede eter is. Ik schotelde haar tuinboontjes voor. Ze weigerde al bij voorbaat. “Dat lust ik niet”, zei ze. Mijn antwoord: “Maar dat is de lievelingsgroente van mama!”  Bij de eerste hap trok ze een vies gezicht. Mijn reactie was: “Heerlijk hè?” En na even proberen ging het hele bord leeg. Er komt zoveel tact en handigheid bij te pas om kinderen te leren eten. Bij veel opvoedkundige problemen is dat trouwens zo.

 

Dus om uw kind een breed smaakpalet te laten ontwikkelen biedt u het regelmatig, minstens drie keer per dag, gezond en gevarieerd voedsel aan. Geef ze niets anders ervoor in de plaats als ze niets eten. Een keer zonder volle buik naar bed is helemaal niet erg en daar worden kinderen niet ziek van. De volgende ochtend hebben ze weer een gezonde eetlust. Succes!

Geplaatst in Kind door

Janneke Swart

Post Comments

Verstuur reactie




* Verplichte velden