Wees alert op de signalen van leukemie

dinsdag 3 juni 2014 16:32:28 Europe/Berlin

Met veel trial and error werden er geleidelijk steeds betere medicijnen en betere combinaties van medicijnen gevonden, soms aangevuld met bestraling, zodat op dit moment meer dan 75 procent van alle kinderen met leukemie beter wordt. Als dat geen goed nieuws is! Tot op zekere hoogte geldt dit goede nieuws ook voor andere vormen van kanker bij kinderen, maar helaas is er voor een aantal tumoren nog niet zo’n spectaculaire verbetering gekomen. Al moet ik zeggen dat het over de gehele linie heel veel beter gaat dan toen ik met mijn opleiding begon.

 

Hoe kunt u als ouder alert zijn en, hoewel het gelukkig niet erg vaak voorkomt, zo vroeg mogelijk de signalen van leukemie opvangen? Kanker is een gezwel dat kwaadaardig is. Dat houdt in dat het niet stopt met groeien, waardoor (andere) organen of delen van organen in de verdrukking komen. Leukemie is kanker van de witte bloedcellen, waardoor er daarvan dus veel te veel ontstaan. In het bloed zitten ook rode bloedcellen, die er onder andere voor zorgen dat overal in het lichaam voldoende zuurstof komt en dat het hemoglobinegehalte op peil blijft, zodat er geen bloedarmoede ontstaat. Dan zijn er ook nog de bloedplaatjes, die er voor zorgen dat het bloed dat uit een wond komt stolt. Als er te veel witte bloedcellen komen, nemen die de plaats in van de rode bloedcellen. Er ontstaat bloedarmoede, waardoor de huid er steeds bleker uit gaat zien. Ook de bloedplaatjes worden van hun plaats verdrongen met als gevolg dat het bloed niet meer zo goed kan stollen. Er ontstaan dan veel blauwe plekken. Nu hebben alle jonge kinderen meestal wel een paar blauwe plekken, maar dat is vooral op de armen en benen. Als een kind meerdere blauwe plekken op andere plaatsen heeft, zoals op de romp, let dan op!

 

Bij leukemie zien we ook vaak dat het kind opgezwollen klieren heeft. Nu is ook dit bij alle jonge kinderen vrij normaal als reactie op een verkoudheid, een oorontsteking of keelontsteking, maar als de klieren na een paar weken niet kleiner worden, dan is een bezoekje aan de huisarts wel een goed idee.

 

De boodschap van deze blog is dus: er is gelukkig heel veel verbeterd in de mogelijkheden om kanker bij kinderen te genezen. Het aantal kinderen in Nederland dat kanker krijgt is gelukkig heel klein. Leukemie komt het vaakst voor, maar juist daar zijn de behandelingsmethoden de laatste tientallen jaren enorm verbeterd. Wees alert op de signalen, want hoe eerder u erbij bent, hoe beter.

Geplaatst in Kind door

Janneke Swart

Post Comments

Verstuur reactie
* Verplichte velden